Skanderborg 2 – Viby 1: 2½ – 5½ (nu ikke jinxe !!)

OPDATERET

Viby 1 vandt endnu en holdsejr – denne gang på udebane over Skanderborgs 2. hold. Vi ligger dermed på 1. pladsen og kan i princippet tage en oprykning fra spids. Men som overskriften antyder er der absolut ingen grund til at jinxe oprykning (jinxe er et nymodens udtryk, som betyder noget i retning af, at man er igang med at sælge skindet før bjørnen er skudt).

Viby har nemlig endnu ikke mødt fx. Fredericia 2, som i dagens runde vandt hele 6-2 over Haderslev og dermed lægger sig tæt på Viby på 2. pladsen i gruppen – kun ½ point efter os …  Det kan blive utroligt tæt og nervepirrende, men mon ikke vi i hvert fald kan kalde nedrykningsspøgelset nogenlunde smidt på porten nu efter  4 kampe og 4 sejre? Overlevelse er jo principielt altid en oprykkers 1. delmål…. Det ville i hvert fald være en historisk nedsmeltning der så skulle finde sted. hvis vi ikke som minimum overlever i 2. division nu. Det sjove er jo hvor langt vi så kan række ud efter oprykningen!

Men lad os se hvad der skete på de forskellige brætter (i den rækkefølge partierne blev færdigspillet):

Først færdig var Martin (undertegnede), på 8. bræt. Min modstander spillede åbningen lidt passivt, og jeg fik udlignet med sort. I midtspillet fik jeg en springer dybt ind, hvor det rigtig gør ondt på ham, og idet han ikke valgte at afgive en ren kvalitet for at slippe af med den, fik jeg efterhånden udvidet mit fordel til det klart vundne. Allerede i træk 23 fik jeg lov til at sætte mat. At jeg var hurtigt færdig gav mig så også tid til at se mere med på de øvrige partier, og rapportere tilbage fra kampen her til hjemmesiden.

Jeg har kommenteret partiet som du kan se her:

Den næste til at spille færdig var Jens på 1. bræt. Han gav egentlig modstanderen lov til at komme langt ind med dronningen og endda tage en bonde og binde Jens tårn på f2. Men Jens havde til gengæld rigtig gode muligheder med afdækkere og trusler mod sorts midterbønder. I sidste ende trådte modstanderen dog helt ved siden af i en taktisk vending, hvor Jens kunne vinde direkte med et dronningeoffer med efterfølgende mat i bunden.

Jens’ gevinstparti:

 

Hvid: Jens Fogh
Sort: Jan Rode Pedersen

 

Nu foran 2-0 relativt hurtigt og værende efter eget udsagn ikke helt på toppen fysisk, tog John en hurtig remis på 2. bræt. Ikke så tosset under omstændighederne og mod en helt jævnbyrdig modstander!

Som 4. mand færdig denne eftermiddag sad Henning og kunne lune sig med en hel løber mere end modstanderen. Dertil kom at begge havde deres dronning og en flok bønder. Han fik dog lov til at bevise dens værd, og først da modstanderen måtte se sin konge blive lukket ind i et mat(zen)-net fik Henning pointet med sig.

Vi var nu foran hele 3½-½ – hvad kunne det ikke ende med? Men et hurtigt kig på de resterende 4 partier viste nu, at det ikke umiddelbart lignede klare fordele rundt omkring.

Benny førte dog med en hel springer og to bønder til hver. Modstanderen havde dog en fribonde ret langt fremme. Og det gjorde derfor lidt ondt at se, hvordan Benny først måtte ofre sin springer kun for et tempo, og selv om han fik spist en bonde og dermed førte 2-1 i bønder, ja så fik modstanderen altså sin i mål hurtigst. De to sammenhængende fribønder sammen med deres konge, håbede vi vel alle på ville kaste en dronning af sig, men modstanderen nåede op og fik lavet nogen evige skakker/trækgentagelser mv, som gjorde remisen uundgåelig. Benny udbrød spontant “det skulle jeg da have haft mere ud af”. Det var også vores fornemmelse, men måske var der ikke en hel pind i skidtet når alt kom til alt?

På de sidste tre brætter var Per ude i et slutspil med 5 bønder til hver og ensfarvede løbere. Steen og Lars havde begge slutspil med 5 mod 4 bønder og tårne på brættet. Steen var bagud med en bonde, Lars var foran med en. Men disse stilligner kan ofte ende remis når tårnene er på brættet.

Lars havde desværre svært ved at komme frem til noget afgørende selv om han afbyttede sin fjerne fribonde kunne han stadig ikke bryde igennem, og det endte derfor remis.

Men på 5. bræt sad Per så og fik alligevel godt fat, og vandt en bonde. Ikke blot vandt han en bonde, men fik samtidig sat modstanderens konge helt ud af spillet da alle dens flugtruter var spærret. Se Pers lange men også flotte gevinstparti her:

Til sidst sad Steen overfor en modstander, der før har gjort ond på Viby. Han skulle som sagt prøve at holde et slutspil med en bonde mindre, men dog med tårne på brættet. Han skriver:

“Kort om mit parti: jeg stod dårligt efter åbningen, og ofrede en bonde for at befri min stilling. Men jeg fik aldrig udlignet. Modstanderen, (som også slog Jens sidste år i mesterrækken) spillede godt og vandt slutspillet med sin merbonde.”

Så dermed endte matchen altså med en flot sejr til Viby på 5½ – 2½ mod Skanderborg, som inden kampen faktisk lå over os i tabellen! Næste runde er om 14 dage, og lad os krydse fingre for, at førsteholdet kan fortsætte sejrsstimen og måske endda gribe ud efter …. nå nej – IKKE JINXE det!

Kampen i tal her!