Taktik og gambit

Vi havde en stille tirsdag aften med kun 8 fremmødte. Men vi fik hygget os med lidt teori og en holdkamp på stort bræt.

Dagens teori handlede om et par taktiske temaer som er hyppigt forekommende og som det er godt at have på rygraden, så man kan “lugte” på en stilling, når sådan en taktik er i farvandet.

Første taktiske tema handlede om overbelastning af en forsvarer.

I stillingen spillede sort, som er stormester 1…Td8 med trussel på den hvide dronning. Hvid er en lavere ratet spiller, som er meget tilfreds med at bytte brikker af og få endnu mere afklaring. Han spillede nu den store fejl, det naturlige 2. Dc3, der truer Tb4 og lægger og til dronningafbytning. Sort svarer imidlertid med det stærke 2… Td8-d1+ som overbelaster tårnet på c1, som forsvarer både på c3 og a1.  På f.eks. 2… Lf1 spilles 3. Dxc3 Txc3 4. Txa1. Vi så derefter på endnu et eksempel med det samme tema.

Derefter kiggede vi på et andet tema der hedder dronningskak på randen, som vinder en brik i centrum:

I stillingen spiller hvid det stille Le2. Sort kan blive fristet til at slå til i centrum med Sxe4, men det vil være en fejl pga. Da4+. Vi så yderligere et par eksempler med dette tema og kiggede så på en gambit, hvor samme tema kan forekomme og vi spillede efterfølgende en match mellem to hold hvor denne gambit skulle afprøves:

 

Det var en hyggelig aften med masser af interessante diskussioner undervejs.